******kenderaan udara *******

belon panas

 Belon panas adalah salah satu pengangkutan yang selalunya digunakan manusia untuk membuat persembahan atau pertunjukan pelbagai bentuk. Belon panas mampu atau boleh terbang ke udara dengan menggunakan udara panas yang dihasilkan dari api yang dinyalakan di bahagian hujung belon tersebut. Belon panas ini akan semakin tinggi sekiranya api yang dipasang semakin besar dan terus terbang atau terapung di udara selagi api dan udara panas dipasang. Belon panas ini mempunyai bakul yang disediakan sebagai tempat untuk penumpang duduk.

jet

 Jet adalah salah satu pengangkutan udara yang digunakan oleh manusia tetapi hanya boleh dinaiki penumpang seramai 1 atau 2orang sahja. Jet mempunyai bentuk seperti kapal terbang dan mempunyai sayap seperti burung di sebelah kiri dan kanan badannya.Jet boleh bergerak dengan laju tetapi mempunyai had ketinggiannya .Kebiasaannya jet ini  digunakan oleh tentera udara untuk berperang atau membuat persembahan seperti pada 31 ogos iaitu sambutan kemerdekaan di negara kita iaitu Malaysia.

kapal terbang

Kapal terbang adalah penggangkutan yang paling dikenali dimana digunakan manusia untuk ke tempat yang jauh atau ke luar negara. Kapal terbang sama seperti  jet mempunyai sayap di sebelah kanan dan kiri badannya tetapi kapal terbang lebih besar, panjang dan pelahan. Kapal terbang juga boleh membawa penumpang lebih ramai dari jet.
roket

Roket adalah satu-satunya kenderaan udara yang mampu pergi keluar dari bumi iaitu ke angkasa. Roket mempunyai badan yang sama seperti jet dan kapal terbang dimana mempunyai sayap di sebelah kiri dan kanan badannya. Kebiasaannya roket digunakan untuk membuat kajian di angkasa dan kenderaan udara yang terbesar . helikopter

Helikopter adalah kenderaan udara yang mempunyai kipas diatasnya . Kipas tersebutlah yang membolehkan helikopter ini untuk terbang

0 comments:

Post a Comment